Davut ve Golyat - Malcolm Gladwell

Hepimiz her gün yeniyoruz ve yeniliyoruz.
Güçlü yanlarımız ve zayıf noktalarımız var. Güçlü yanlarımız bize kendimizi güçlü hissettirir ama zayıf noktalarımız? İş görüşmelerinde "zayıf nokta" yerine klişeleri zorlayarak "geliştirilebilecek yönlerimiz" dediğimiz dezavantajlarımız aslında bundan daha fazlası: Bunlar bizim asıl güçlü yanlarımız olabilir, çünkü şu an bir buzdağının görünmeyen kısmı gibi tüm azametiyle saklanıyor ve fark yaratacakları kritik anları bekliyorlar.
"Neden hemen daha küçük, daha yoksul ve daha az beceri sahibi birinin ille dezavantajlı konumda olduğunu varsayıyoruz?"



Davut ve Golyat
Malcolm Gladwell'in Davut ve Golyat kitabına hoşgeldiniz. Bu süper zeki adamın ince ince tasarladığı, hikaye içinde hikaye anlattığı, bir çok istatistiki, iktisadi, bilimsel kanıtla beslediği ve esprili diliyle baştan sona ilginizi devam ettirecek bu kitabı muhtemelen hayatınızda karşılaşacağınız pek çok zorluğa farklı bir açıdan bakmanızı sağlayacak; dolayısıyla el altında bulundurmanızı tavsiye ediyorum.


Dezavantajların Avantajları (Ve Avantajların Dezavantajları)

"Değer verdiğimiz şeylerin çoğu orantısız mücadelelerden doğuyor, çünkü çok büyük eşitsizliklerle karşı karşıya kalmak yücelik ve güzellik üretiyor. Bu tür çatışmaları mütemadiyen yanlış anlıyor, yanlış okuyor, yanlış yorumluyoruz. Devler, olduğunu sanığımız şeyler değiller. Onlara güçlerini verir görünen özellikler genellikle tam da büyük bir zayıflığın kaynağı. Ve kaybetmesi beklenen kişi olmak insanları genellikle değerini bilemediğimiz şekillerde değiştirebilir. Kapılar açabilir, fırsatlar yaratabilir, eğitebilir, aydınlatabilir ve başka türlü olsa akla hayale gelmeyebilecek şeyleri mümkün kılabilir." (s.15)

Kitap çok değişik tarihi ve sosyal olayları ele alarak devlerin nasıl kaybettiklerini, dezavantajlı oldukları başından beri belli olanların ise nasıl avantajlar elde edebildiklerini anlatmış. Örnekler neler mi? Bir kısmını sayayım:

1- Dağılmasına kesin gözüyle bakılan bir basketbol takımı nasıl yarı finale kadar yükselebilir?
2- Birkaç bedeviden oluşan bir grup düzenli bir orduyu nasıl yenebilir?
3- Düşük sınıf mevcuduyla övünen özel okullar aslında öğrencinin gelişimine nasıl engel oluyorlar?
4- "En iyi okul"u tercih eden gençler aslında kendilerini nasıl zincire vuruyorlar?
5- Okuyabilme becerisinden yoksun bir çocuk zaman içinde nasıl dünyanın en zengin insanları arasında yerini alabiliyor?
6- Bombalanmış bir enkazdan kurtulan bir insan nasıl diğerlerinden daha korkusuzca yaşamını devam ettirebiliyor?
7- ABD, Kaliforniya'da suçları, cinayetleri minimuma indirmek için kabul edilen, herhangi bir suçtan üçüncü kez hüküm giymenin müebbetle sonuçlandığı "Three Strikes" yasası aslında harcanan milyonlarca dolara rağmen nasıl suç oranında hiçbir azalış sağlamamayı başardı?

Önereceğim TED videosunu izleyerek (Türkçe altyazı mevcut) kitabın neden "Davut ve Golyat" adını aldığını ve Golyat'ın aslında kesin kazanan olması gerekirken nasıl beklenmedik bir şekilde yenildiğini öğrenebilirsiniz:



Karşınıza çıkacak tüm devlere artık farklı bir gözle bakmanız ve onları hiç beklenmdik şekilde yenmeniz dileklerimle.

Keyifli okumalar!

Irmak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden ile başla - Simon Sinek

Batna, Zopa ve Sonuç Alıcı Müzakere